Veel voorkomende valkuil na een puppy/basiscursus...

Na het volgen van een puppy/basiscursus lijkt het soms alsof de hond alles heeft geleerd wat u belangrijk vindt, waardoor u besluit te stoppen met trainen...

Besef echter dat een opgroeiende hond (tot het bereiken van de volwassen leeftijd) in een razendsnel tempo zowel lichamelijke als gedragsveranderingen doormaakt. 

Net als bij ons mensen vinden er tijdens de pubertijd allerlei veranderingen plaats in lichaam en geest van de hond. Al het geleerde lijkt te zijn vergeten... Ook kan de hond verschillende "angstfases" krijgen en/of totaal anders reageren op situaties dan voorheen. 

Het blijkt in de praktijk dan fijn om in een "moeilijke periode" bij uw instructeur terecht te kunnen hoe u op dat moment het beste met uw hond om kunt gaan. Tips kunnen per hond verschillen, want tenslotte is geen 1 hond gelijk! Op deze manier kunt u eventuele (verdere) ontwikkeling van "ongewenst" gedrag vóór zijn! Hoe langer uw hond "ongewenst" gedrag vertoond, hoe moeilijker het wordt om daar ander gedrag voor in de plaats te leren. Wacht dus nooit te lang! Voorkom dat uw hond een "probleemhond" wordt. De asiels zitten er helaas vol mee! 

Probeer daarom minimaal het eerste levensjaar van de hond op een verantwoorde manier onder begeleiding samen bezig te blijven. Nog beter is een leven lang, want net zoals het voor u leuk is om nieuwe dingen te leren en te ondernemen, geldt dat ook voor uw hond.

Met mijn eigen honden volg ik hun leven lang regelmatig cursussen/workshops bij collega's. Gewoon omdat het leuk is en omdat we iedere keer wel weer iets bijleren. Iedere hond (groot, klein, jong, oud) vindt het heerlijk om te leren, intensief met ons bezig te zijn en de onverdeelde aandacht te hebben.

Trainen, spelletjes, speuren. Pure quality time samen. Dat blijft genieten!