Overweegt u een hond aan te schaffen?

Bedenk dan van tevoren...

dat de opvoeding van een hond niet vanzelf gaat. Dit vraagt, vooral de eerste jaren, om inlevingsvermogen, duidelijkheid, consequent zijn, begrip, geduld, tijd, inzet en discipline van uw kant om te (blijven) leren, te oefenen en te herhalen. 

Kies uw hond niet (alleen) uit op uiterlijk of kleur. Ontzettend belangrijk dat u weet waar u aan begint! Waar is het ras oorspronkelijk voor gefokt? Wat zijn de raseigenschappen en het daarbij behorende gedrag?

Wilt u bijvoorbeeld een 'volgzame' hond die volledig op u is gericht, dan is het niet verstandig om voor een zelfstandig werkend ras te gaan! 

Houdt u niet van een natte hond, dan is het niet verstandig om een 'water'hond te nemen!

Wilt u een hond die alles en iedereen leuk vindt, dan is het niet verstandig om een ras te nemen waarvan bekend is dat ze zeer waaks zijn of op weg naar volwassenheid hond/mens intolerant kunnen worden. 

Het klinkt misschien heel logisch, maar het gebeurt nog te vaak dat mensen niet weten waar het door hun gekozen ras oorspronkelijk voor is gefokt en hierdoor onnodig voor 'verrassingen' komen te staan. Zelfs goed voorbereid kun je nog verrast worden, omdat een rasstandaard niet per definitie voor iedere hond van dat ras geldt. Elke hond is een eigen individu met een eigen karakter, die af kan wijken van wat in de rasstandaard staat. Je kunt veel trainen, maar een karakter kun je niet veranderen...!

Iedere hond/ras/type heeft andere behoeften en eigenschappen. Bent u hiervan op de hoogte? Kunt u de hond bieden wat hij nodig heeft? Heeft u voldoende tijd en energie om dingen met uw hond te ondernemen?

Veel mensen werken en nemen een aantal weken vrij om de pup 'even op te voeden' en te laten wennen aan alleen zijn. Dan is al vrij snel de tijd aangebroken dat de pup alleen moet zijn en staat er 's-avonds een boze buur aan de deur. Verbaast denkt de eigenaar bij zichzelf...: 'Waarom kan hij nog niet alleen zijn? Dat moet hij toch wel kunnen na een paar weken...!!!' 

Het is gewoonweg niet reëel om al zo snel zoveel van een hond te verwachten. Tuurlijk gaat het soms ook goed, maar of het fijn is voor de hond....?! Zorg voor (tijdelijke) opvang zodra u weer aan het werk moet, zodat de hond pas echt alleen gelaten hoeft te worden wanneer hij dit kan!

Bedenk ook dat, als u pech heeft, de kosten voor een hond behoorlijk kunnen oplopen. Kunt/wilt u dit missen?! Mijn advies is om bij de komst van een hond direct een verzekering af te sluiten. Het kan u enorm veel geld schelen!

Doe geen impulsieve aankoop door direct het eerste de beste hondje mee te nemen dat u ziet. Kiest u voor een rashond, lees u dan eerst goed in. Ga bij verschillende fokkers kijken en laat u informeren over de raseigenschappen. Een goede fokker let niet alleen op uiterlijk, maar vooral ook op het karakter van de ouders/lijnen en gezondheid. Daarnaast is de start van de pups bij de fokker belangrijk voor het verdere leven, dus wat doet de fokker aan socialisatie? Gaat u bij een nestje kijken let er dan op dat de moeder van de pups aanwezig is en kijk goed naar haar gedrag en van eventueel andere aanwezige honden. Gedrag dat genetisch is doorgegeven is moeilijk trainbaar (denk aan angst en/of agressie)!

Gaat u ergens kijken waar meerdere pups van verschillende rassen aanwezig zijn (meestal zonder hun moeders), wees dan gewaarschuwd! De hondjes komen vaak van 'puppyfarms', waar zowel ouderdieren als pups onder verschrikkelijke omstandigheden leven. Bespaar uzelf ellende en neem hier geen hondje mee! Laat u niet verleiden omdat het hondje goedkoop is of omdat u het zielig vindt. Regelmatig blijken deze hondjes iets onder de leden te hebben wat een hoop geld kost en vooral veel verdriet oplevert. Neemt u toch een hondje mee van een dergelijke 'broodfokker', dan helpt u ook mee om deze verschrikkelijke manier van fokken in stand te houden! 

Wilt u graag een volwassen hond een tweede kans geven probeer ook dan niet (alleen) op uiterlijk te kiezen. Kijk goed naar het soort/type hond en of het energieniveau bij u past. Ga bijvoorbeeld eerst een aantal keer met de hond wandelen, zodat u elkaar een beetje kunt leren kennen en kunt ervaren hoe hij buiten reageert op (voor ons) alledaagse dingen, voor u de knoop definitief doorhakt. 

Dus een hond kost tijd... héééél veel tijd! Een hond kost geld.... soms héééél veel geld! Een hond opvoeden vraagt om geduld... soms héééél veel geduld! Een hond betekent door weer en wind wandelen en trainen. Een hond betekent vieze hondenpootjes op uw pas gedweilde vloer, hondenharen op de meest ondenkbare plaatsen in huis en op uw (nette) kleding. En zo kan ik nog wel even doorgaan...!

Bent u na het lezen van dit stukje nog steeds enthousiast over het nemen van een hond en staat u achter het door u gekozen ras of type, dan kan ik u ook vertellen dat een hond een enorme verrijking is van uw leven. De liefde die u geeft, krijgt u dubbel en dwars terug. Een hond is een maatje voor het leven. Ik wens u en de bewust door u gekozen hond een ontzettend liefdevol, leerrijk, lang en plezierig leven toe!