Waarom al welkom met een pup vanaf 8/9 weken

Regelmatig krijg ik de vraag of het niet gevaarlijk is om met een nog niet volledig geënte pup (dus jonger dan 12 weken) naar hondentraining te komen. Logisch dat mensen in de war raken, omdat ze zoveel verschillende adviezen krijgen. Onderstaand leg ik uit waarom ik een vroege start belangrijk vind. De uiteindelijke beslissing blijft natuurlijk van uzelf!

Er is nog veel verdeeldheid onder fokkers, dierenartsen en hondenscholen welke leeftijd de juiste is om te starten. Gelukkig adviseren ook steeds meer fokkers en dierenartsen een vroege start op een hondenschool, omdat ze het belang zien qua ontwikkeling van het gedrag. Maar nog niet iedereen is "om". Vroeger werd zelfs geadviseerd om de pup alleen in huis en tuin te laten tot 12 weken, maar gelukkig hoor ik dit gegeven advies vrijwel niet meer. Daar kan namelijk qua ontwikkeling van gedrag zo ontzettend veel ellende uit voortkomen, wat niet opweegt tegen het kleine risico dat een hond iets oploopt. Tussen de 8 en 12 weken is een ontzettend belangrijke socialisatieperiode, waarin de meeste pups nog heel onbevangen zijn en openstaan om te ontdekken. Alles wat ze in deze periode "leren" is heel waardevol voor de rest van zijn/haar leven en kun je nooit meer over doen. Na 12 weken worden de meeste pups al een stuk terughoudender en voorzichtiger. 

Een pup is in eerste instantie beschermt door een goed vaccinatieschema van de moederhond (maternale immuniteit). Dit houdt in dat de pups via de moeder antistoffen binnenkrijgen. Deze antistoffen geven bescherming tegen virussen waarvoor de moederhond is gevaccineerd. Het standaard vaccinatieschema voor een pup is op 6, 9 en 12 weken. Nu is het zo dat ook een vaccinatie helaas nooit 100% bescherming geeft. Er blijft altijd een bepaald risico van besmetting. Het kan zijn dat het niet het juiste moment was voor die betreffende pup om te enten en deze niet aanslaat of de pup al vóór vaccinatie was besmet, enz. enz. Er spelen dus altijd meerdere factoren mee. Bij honden die getiterd worden blijkt vaak dat de antistoffen (verkregen van de moeder) pas veel later uit het lichaam zijn, dan dat er geënt wordt. Ook blijkt het standaard tijdstip van enten voor sommige honden niet de juiste te zijn en blijkt de hond achteraf niet beschermd ondanks enten. 

Zelf ben ik er groot voorstander van om zo vroeg mogelijk met (gedoseerde) socialisatie van een pup te beginnen. De kans op een besmetting tijdens trainingen bij ORO's Hondenwereld is praktisch nihil omdat we niet op een veld trainen, maar op de parkeerplaats bij Intratuin Rhoon, waar geen ontlasting van andere honden ligt. Verder zijn alle honden die er trainen geënt (pups naar hun leeftijd) of getiterd. We laten de honden niet met elkaar spelen (in de les leg ik uit waarom niet), dus fysiek contact is er niet.  Kans op besmetting is vele malen groter op hondenvelden of andere plekken waar mensen hun hond uitlaten of tijdens contacten met honden uit de buurt, waarvan je niet weet of deze beschermd zijn. Dus hiervoor adviseer ik... ga wél met uw hond de straat op om hem "wereldwijs te maken", maar kijk goed wáár u hem uitlaat/laat snuffelen en met welke honden u de pup in contact laat komen.