Waarom al welkom met een pup vanaf 8/9 weken

Regelmatig krijg ik de vraag of het niet gevaarlijk is om met een nog niet volledig geënte pup (dus jonger dan 12 weken) naar buiten te gaan om te trainen. Logisch dat mensen in de war raken, omdat ze zoveel verschillende adviezen krijgen. Onderstaand leg ik uit waarom ik een vroege start belangrijk vind. De uiteindelijke beslissing blijft natuurlijk van uzelf!

Er is nog veel verdeeldheid onder fokkers, dierenartsen en trainers welke leeftijd de juiste is om te starten. Gelukkig adviseren ook steeds meer fokkers en dierenartsen een vroege start, omdat ze het belang zien qua ontwikkeling van het gedrag. Maar nog niet iedereen is "om". Vroeger werd zelfs geadviseerd om de pup alleen in huis en tuin te laten tot 12 weken, maar gelukkig hoor ik dit gegeven advies vrijwel niet meer. Daar kan namelijk qua ontwikkeling van gedrag ontzettend veel ellende door ontstaan. Dit weegt niet op tegen het kleine risico dat een hond iets oploopt! Tussen de 8 en 12 weken is een ontzettend belangrijke socialisatieperiode, waarin de meeste pups nog heel onbevangen zijn en openstaan om te ontdekken. Het zijn net kleine sponsjes, die alles in zich opnemen. Alles wat ze in deze periode "leren" en positieve ervaringen mee opdoen is heel waardevol voor de rest van zijn/haar leven. Na 12 weken worden de meeste pups al een stuk terughoudender en voorzichtiger. 

Een pup is in eerste instantie beschermt door een goed vaccinatieschema van de moederhond (maternale immuniteit). Dit houdt in dat de pups via de moeder antistoffen binnenkrijgen. Deze antistoffen geven bescherming tegen virussen waarvoor de moederhond is gevaccineerd. Het standaard vaccinatieschema voor een pup is op 6, 9 en 12 weken. Nu is het zo dat ook een vaccinatie helaas nooit 100% bescherming geeft. Er blijft altijd een bepaald risico van besmetting. Het kan zijn dat het niet het juiste moment was voor die betreffende pup om te enten, waardoor de enting niet aanslaat óf de pup was vóór vaccinatie al ergens mee besmet, enz. enz. Er spelen altijd meerdere factoren mee. Bij honden die getiterd worden blijkt vaak dat de antistoffen (verkregen van de moeder) pas veel later uit het lichaam zijn, dan dat er nu standaard geënt wordt. Ook blijkt het standaard schema van enten voor sommige honden niet de juiste te zijn en is de hond niet beschermd ondanks enten! Daarom ben ik groot voorstander van titeren (ook als u uw hond gewoon volgens schema laat enten). Gewoon om er zeker van te zijn dat de entingen zijn aangeslagen en uw hond ook daadwerkelijk beschermd is!

Mijn advies qua training is om zo vroeg mogelijk te beginnen. Uiteraard wordt er rekening gehouden met het korte concentratievermogen en de snelle vermoeidheid van een pup. Als u ervoor kiest om bij ORO's Hondenwereld trainingen te volgen, zullen de eerste lessen in en om uw huis zijn. Naast oefeningen krijgt u verder tips over de omgang met uw pup, gedrag, lichaamstaal enz. We gaan ook naar buiten, maar naar locaties in uw eigen omgeving waar geen ontlasting van andere honden ligt. Kans op besmetting is namelijk wél groot op hondenvelden of andere plekken waar ontlasting ligt óf tijdens contacten met honden, waarvan u niet weet of deze beschermd zijn. Dus hiervoor adviseer ik... ga wél met uw hond de straat op om hem "wereldwijs te maken", maar kijk goed wáár u hem uitlaat/laat snuffelen én met welke honden u uw pup in contact laat komen!